Skoči na glavno vsebino
V četrtek, 10. oktobra, je naša šola aktivno sodelovala v nacionalnem UNESCO projektu “Dediščina v rokah mladih – mladi posvojijo spomenik,” ki spodbuja mlade k raziskovanju in ohranjanju kulturne dediščine. Dogodek je potekal v Srednji vasi pri Črmošnjicah, kjer so se zbrali učenci z namenom bolje spoznati zgodovinsko in arhitekturno dediščino območja.
 
Na začetku nas je skozi vas popeljal arhitekt, ki se je v Srednjo vas preselil in obnovil staro hišo, ki se nahaja na vrhu vasi. Ta strokovnjak nam je podrobno predstavil zgodovino vasi ter arhitekturne značilnosti cerkve in drugih stavb, ki so del kulturne dediščine Kočevarjev.
 
Po uvodnem delu smo se z učenkama samostojno podali na raziskovanje vasi, pri čemer smo s fotoaparati dokumentirali različne arhitekturne detajle, značilne za hiše v kočevarski vasi. Naša naloga je bila ujeti elemente kulturne dediščine, ki odražajo zgodovino in identiteto kraja. S tem smo pridobili dragocen vpogled v pomen ohranjanja kulturnih spomenikov.
 
Dopoldan, ki smo ga preživeli v raziskovanju in fotografiranju, nam je omogočil edinstveno povezavo z naravo in kulturno dediščino, hkrati pa nas je opomnil na pomembnost varovanja tovrstnih spomenikov za prihodnje generacije.

Dostopnost